Najlepše družinske sobote

Dragi otroci, dragi starši, vabljeni v našo razigrano družbo. Preživite dve popoldanski urici v sproščenem, poučnem in zabavnem okolju. Postregli vam bomo z zanimivi informacijami iz sveta zgodovine, umetnosti, literature, arhitekture in arheologije, prste boste lahko razmigali ob ustvarjalnih delavnicah, noge pa na odkrivanju zanimivih kotičkov naše Ljubljane. Da bodo naša druženja še bolj zabavna, jih bomo preživeli v družbi koliščarke Jezerne rože, gospodinje Magdalene, Emonke Livije, plemkinje Viride Milanske in, seveda, v družbi naše drage žabice! Žabica Ljuba (saj jo poznate, kajne?) ima od vsega najrajši radovedne in radožive otroke, zato vas že nestrpno pričakuje!

Če je v muzeju morda ne najdete, pokukajte v sosednje galerije – Jakopičevo in Mestno, v arheološke parke, v Cankarjevo spominsko sobo na Rožniku ali pa jo poiščite na potepu po Ljubljani.
Tokrat bodo naše družinske delavnice potekale pod vodstvom mladih poznavalcev koliščarjev. V starodavni svet vas bodo popeljali otroci, 10 do 14 let stari udeleženci polletnega projekta Muzej v malem, ki so za vas pripravili zabavna igrana vodstva z razigrano delavnico.

Vas zanima, kako so na Ljubljanskem barju ljudje živeli pred več tisoč leti, ko mesta Ljubljane sploh še ni bilo? Kje so prebivali, kaj so jedli, kaj so počeli v prostem času? S čim so se preživljali? Ali so hodili v šolo? Pridružite se nam in izvedeli boste. Zavihajte rokave in se preizkusite v starodavnih opravilih.
 
Vodstvo z delavnico vključuje obisk ogled razstave Kolo, 5200 let in otroške razstave Koliščarji v otroških očeh, na kateri so razstavljena dela z natečaja, ki ga je pripravil Muzej v malem, ter preizkus v veščinah iz pradavnine v eksperimentalni
sobi.
Pretekli dogodki v letu 2014:

***

ŽABICA LJUBA POSTANE GOSPODINJA
sobota, 29. marec 2014 ob 16.00
 
Gospodinja Magdalena kliče na pomoč,toliko je opravil in kmalu bo noč!

Priskočite na pomoč gospodinji Magdaleni pri gospodinjskih opravilih iz sredine 20. stoletja! In to brez pripomočkov na elektriko! Operite perilo, ga zlikajte, zašijte, specite piškote, zmeljite orehe in kavo ter počistite tla. Žabica Ljuba si že šiva predpasnik, da bo pomagala. Nadenite si ga tudi vi!

Primerno za otroke od 4 do 9 let.Cena družinske vstopnice: 10 €.
Informacije in prijave: prijava@mgml.si in 01/2412 506.
Ob 16:00 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15.

***
LABIRINT ČASA: ob razstavi Jožeta Ciuhe
sobota, 8. marec 2014 ob 16.00

Slikanju na pleksi steklo,
barvna čarovnija, lahko bi se reklo.

Ob retrospektivni razstavi velikega mojstra Jožeta Ciuhe bomo bolje spoznali eno izmed njegovih priljubljenih slikarskih tehnik − slikanje na pleksi steklo. Pri tej tehniki očem nevidno bistvo zažari šele, ko sliko dokončamo in nastalo barvno čarovnijo pogledamo s prave strani. Pod budnim očesom slikarjevega sina, umetnika in likovnega pedagoga Petra Ciuhe si bomo iz pleksi stekla izdelali pisane priponke.

Primerno za otroke od 5 do 10 let.Cena družinske vstopnice: 10 €.Informacije in prijave: info@mgml.si in 01/2412 506.
Ob 16:00 v Galeriji Jakopič, Slovenska cesta 9.

***
JEZERNA ROŽA VABI NA OBISK
sobota, 25. januar 2014 ob 16.00

Zavrtite čas za 5000 letin odkrijte čisto novi svet.

Pridružite se žabici Ljubi na potepu po razstavi Kolo, 5200 let, na kateri boste lahko občudovali tudi najstarejše leseno kolo z osjo na svetu. Spoznajte koliščarko Jezerno rožo, ženo mogočnega poglavarja starodavnega barja, ki vas bo popeljala kar 5000 let v preteklost. Vas zanima, kako so koliščarji trli žito, izdelovali sekire, tkali blago, gradili hiše, okrasili posode …? Obiščite Jezerno rožo in se preizkusite v veščinah iz pradavnine.

Primerno za otroke od 4 do 10 let.Cena družinske vstopnice: 10 €.Informacije in prijave: info@mgml.si in 01/2412 506.Ob 16:00 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15.  

Pretekli dogodki v letu 2013:

***
Cimet, poper, kava, čaka vas dišeča zabava
30. november 2013 ob 16.00
Ob razstavi Jannisa Kounellisa

Vabljeni na razigrano in ustvarjalno delavnico ob razstavi velikega umetnika, Jannisa Kounellisa, v Mestni galeriji Ljubljana. V družbi žabice Ljube bomo spoznali umetnikovo življenje in njegove umetnine, prepojene z vonjem po kavi in cimetu.

V drugem delu našega druženja bomo zavihali rokave ter se podali ustvarjati po umetnikovih stopinjah: kombinirali bomo tehniki slikanja in kiparjenja. Iz mavca si bomo izdelali prav posebno "kounellisovo" sliko, nato pa vsak po svoje okrasili steklene kozarce, ki jih bomo lahko uporabili za shranjevanje kave, cimeta ali soli.

Primerno za otroke od 6 do 10 let.
Cena družinske vstopnice: 10 €

Informacije in prijave: info@mgml.si in 01/2412 506

Ob 16.00 v Mestni galeriji Ljubljana, Mestni trg 5.

***

JEZERNA ROŽA VABI NA OBISK

26. oktober 2013 ob 16.00

Najlepša družinska sobota za otroke od 4 do 8 let.
Vas zanima, kako so živeli koliščarji? Pridružite se žabici Ljubi na njenem potepu po razstavi KOLO - 5200 let in si z njo oglejte najstarejše leseno kolo na svetu. 

Ustavili se bomo pri Jezerni roži, ženi mogočnega barjanskega poglavarja, ki nam bo povedala nekaj koliščarskih legend iz pradavnine. Pa tudi o vsakodnevnih spretnostih iz koliščarske vasi nam bo pripovedovala Jezerna Roža. Tako bomo vsi poizkusili  treti žito, izdelati sekiro, tkati blago, zgraditi hišo in izdelati glineno posodo.

Tokrat potujemo 5000 let nazaj v preteklost. Žabica Ljuba in Jezerna roža pa se že veselita vaše družbe na popotovanju.

Primerno za otroke od 4 do 8 let. Družinska karta 10 €. Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15.

***

NOČ V MUZEJU
11. oktober 2013 - 12. oktober 2013 (18.00-12.00 naslednjega dne)
Juhej, gremo čez noč v muzej!

Za vse stare med 7 in 11 let, ki vas starši že pustijo, da noč prespite proč od doma ...
Doživite še nedoživeto! Preživite večer z muzejskimi duhovi iz različnih zgodovinskih obdobij, ki vas bodo na krilih smeha in dobre volje popeljali v daljno preteklost.

Pridružite se nam pri raziskovanju skrivnostnih kotičkov muzeja in odkrivanja zgodb muzejskih dragocenosti. Preživite noč v muzejski palači: zazibajte se v sen ob starodavnih zgodbah in se prepustite v jutro ob igrivih gibalnicah in razgibanih  nalogah.

Muzejska noč ima čarobno moč ... si upate?

V sodelovanju s kolektivom Federacija.

Starost: od 7 do 11 let
Cena: 18 €
Prijave in informacije: info@mgml.si, 01 24 12 506
Delavnica se izvede v primeru, da je prijavljenih vsaj 15 otrok. Rok prijave je 10. 10. 2013 do 15.00!

***

NAJSTAREJŠE KOLO NA SVETU

5. oktober 2013 ob 16.00
Družinska zabava od otroke med 6 in 10 let ob razstavi KOLO, 5200 let je s sobote, 28. 9., prestavljena na soboto, 5. 10. Pridužujemo se Dnevom evopske kulturne dediščine 2013!
Mestni muzej v letošnjem letu
gosti najstarejše kolo na tem svetu.
Kar 5200 let šteje
in je dragocenost brez meje.
Žabica Ljuba te na ogled povabi,
pove ti vse o njegovi rabi
in o tem, kdo bili so njegovi lastniki,
ali bili so majhni ali veliki,
razkrije ti, kako so živeli
in kakšne hiške so imeli.

Priporočena starost: od 6 do 10 let.
Družinska vstopnica: 10 €
Prijave: info@mgml.si

Začetek ob 16.00 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15.

***

POTEP V SREDNJI VEK
9. september 2013 ob 16.00

Odkrivanje srednjeveške Ljubljane
Se zgodovina mikavna ti zdi?
Želiš v Ljubljani poiskati srednjeveške sledi?
Žabica Ljuba že zgodbe izbira,
za njimi naokrog se po mestu ozira.
Komaj čaka, da te v preteklost popelje,
da ti pokaže, kje prodajali so kruh, meso in kje zelje,
kje stala so mestna vrata,
kje se je zbirala smetana bogata
in predvsem - kje na obrežju reke
namakali so goljufive peke.

Začetek ob 16.00 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15. V primeru slabega vremena bomo delavnico izvedli v muzeju.
Informacije in prijave: info@mgml.si; 01/ 2412 506

***

DAN PO BARJANSKO
21. september 2013 od 9.00 do 18.00
Zavrtite čas za 5000 let in odkrijte čisto novi svet!
 
Otroci, pustite starše doma! Pridružite se nam na barjanski pustolovščini v Mestnem muzeju Ljubljana in na potepu po Ljubljanskem barju. Odpotujte z nami 5000 let v preteklost in postanite barjanci za en dan.Za otroke od 7 do 11 let!

Kaj nas čaka? Ob 9:00 vas starši pripeljejo pred Mestni muzej Ljubljana (Gosposka 15, 1000 Ljubljana), kjer vas prevzamejo isti dan, ob 18.00.

Mi se bomo odpravili na potep v preteklost – raziskovat razstavo KOLO, 5200 let, na kateri si bomo med drugim ogledali tudi dragoceno najdbo – najstarejše leseno kolo na svetu. Ogled bomo zaključili v družbi žene mogočnega barjanskega poglavarja, neustrašne Jezerne rože, ki nas bo preko napetih zgodb popeljala 5000 let v preteklost. Pokazala nam bo, kako so stari koliščarji trli žito, zanetili ogenj, tkali, šivali s šilom, izdelovali orodje, gradili hiše in še mnogo drugega. Tudi mi bomo zavihali rokave in se v vseh naštetih veščinah tudi  sami preizkusili.

Po kosilu v bližnji restavraciji Plečnikov hram, bomo z avtobusom (LPP, liniija 19I) odpotovali do Iga, kjer si bomo v družbi arheologa Dejana Veraniča ogledali razstavo V deželi koliščarjev. Nato pa bodo v prostorih društva Fran Govekar potekale delavnice. Izdelovali bomo nakit in se preizkusili v lončarstvu, izdelali si bomo loke in puščice, Kulturno-ekološko društvo Smetumet pa nam bo pomagalo okrasiti barjanska oblačila z rastlinskimi potiski in izdelati pasove. Po delavnicah nas bo na poučen sprehod po barju popeljala Maša Bratina iz Krajinskega parka Ljubljansko barje, ki pozna vsako cvetlico in prav vsako barjansko ptico. Na barju bomo bolje spoznali koliščarsko kuhinjo in se udeležili turnirja dveh barjanskih plemen v lokostrelstvu. Dolg dan pa bomo zaključili s prav posebnim barjanskim plesom. 

Naše druženje se bo zaključilo ob 18:00, ko se bomo vrnili pred Mestni muzej.

Kaj rabim? Za nepozabno doživetje, dobro voljo, hrano in pijačo je poskrbljeno, vi potrebujete le toplo in nepremočljivo obutev ter športna oblačila.

Cena: 18 € za otroka. Plačilo na muzejski blagajni na pred pričetkom dogodka.

Organizatorji: Mestni muzej Ljubljana, v sodelovanju s Krajinskim parkom Ljubljansko barje, društvom Fran Govekar in Kulturno ekološkim društvom Smetumet.

Več informacij: info@mgml.si, www.mgml.si ali 01 24 12 506.

Program se izvede le v primeru, da je prijavljenih vsaj 15 otrok. Prijave sprejemamo do 19. 9., do 15.00 ure. Vse prijavljene o morebitni odpovedi obvestimo v petek, 20. 9.